Actueel
De Groote Modderkolk
Bezoek aan De Groote Modderkolk; Waar Natuur en Zorg Samenkomen
Afgelopen week had ik het genoegen om een bezoek te brengen aan De Groote Modderkolk van DeSeizoenen B.V.
Dit open erf, gelegen in de idyllische omgeving van Loenen op de Veluwe, is een plek waar natuur en zorg op een bijzondere manier samenkomen.
Bij aankomst viel me direct de serene en uitnodigende sfeer op. De Groote Modderkolk is niet zomaar een zorgboerderij; het is een plek waar mensen samenkomen om te groeien en te bloeien. Hier vind je een prachtige moestuin, een gezellige theeschenkerij en een boerderijwinkel met allerlei heerlijke en ambachtelijke producten.
Of je nu een passie hebt voor het werken in het groen, de theeschenkerij, de bakkerij of creatieve- en naaiwerkzaamheden in het atelier, er is voor ieder wat wils. De werkplekken bieden niet alleen structuur en een prettige werkomgeving, maar ook een gevoel van rust en gezelligheid.
Een inspirerend gesprek met Amber: Gastvrouw bij Restaurant de Eetkamer
Onlangs had ik het genoegen om op de thee te komen bij Amber, een geweldige gastvrouw werkzaam in Restaurant de Eetkamer van Philadelphia. Amber is hier vorig jaar terechtgekomen na een oriënterend traject van Apeldoorn Werkt Mee en heeft haar plek helemaal gevonden.
Een uitdaging om te overwinnen
In 2017 kreeg Amber te maken met een ernstig ongeluk waarbij zij hersenletsel opliep. De diagnose hiervan liet jaren op zich wachten, wat leidde tot veel teleurstellingen. Voor het ongeluk was Amber bezig met een horeca-opleiding en deed ze al veel werkervaring op. Helaas waren door geheugenverlies en een verminderd energieniveau deze activiteiten niet meer mogelijk. "Wat er wel mogelijk was, was lange tijd niet duidelijk," vertelt Amber.
Een nieuw begin
In samenspraak met de gemeente en het UWV werd Amber begeleid naar het traject van Apeldoorn Werkt Mee. "Hier ben ik nog elke dag dankbaar voor," zegt ze. Amber straalt wanneer ze vertelt over haar werk bij De Eetkamer: "Het respect voor elkaar en de fijne begeleiding maken dat ik elke keer weer met onwijs veel plezier naar mijn werk ga."
Werken aan doelen en grenzen
Ondanks dat het emotioneel nog steeds zwaar is om te accepteren dat regulier werk (nog) niet haalbaar is, is Amber blij dat ze kan bijdragen en zichzelf kan zijn. Het afgelopen jaar heeft ze gewerkt aan het opbouwen van haar uren en het verkennen van haar grenzen, zodat ze die beter kan bewaken. "Dankzij de begeleiding van Fred en Michelle ten Tije en hun collega’s, heb ik enorme sprongen gemaakt," legt Amber uit. Inmiddels werkt ze drie dagen per week en durft ze steeds beter haar grenzen aan te geven.
Toekomstplannen
Op de vraag hoe ze haar toekomst ziet, antwoordt Amber: "Hoe ik mijn toekomst zie? Nou, ik zou hier mijn hele leven wel willen blijven. Uiteraard blijf ik wel werken aan mijn toekomstplannen en kan ik door middel van dit traject heel goed kijken waar mijn grenzen uiteindelijk liggen. Ik ben wel een echte gastvrouw, dus dat is wel de kant die ik op wil, maar ik moet ook accepteren dat door mijn NAH niet alles meer haalbaar is."
Een aanbeveling voor iedereen
Ik raad iedereen aan om een keer te genieten van een heerlijke high tea bij Amber en haar collega's in De Eetkamer. Het enthousiasme van de medewerkers en de fijne sfeer maken een bezoek absoluut de moeite waard.
Van dagbesteding naar een betaalde baan! Kamil doet het gewoon!
(De redactie van)Apeldoorn Werkt Mee ontmoet Kamil van 22 jaar bij de houtkachel van de werkplaats bij Ons Werk, aan de Maasstraat in Apeldoorn. Een ontspannen setting om te praten over het bijzondere pad dat Kamil heeft bewandeld tot nu toe. Ook hebben we het over zijn toekomstplannen.
Kamil is 19 jaar als hij Piet van Ons Werk ontmoet. Tot dat moment kan hij niet vinden wat hij zoekt en is daardoor minder goed te begeleiden. In overleg met zijn consulent gaat Kamil bij Ons Werk meelopen om te onderzoeken wat bij hem past.
Aanpakker
Kamil pakt alles aan. Piet en zijn collega's omschrijven Kamil als een handige jongen, die graag wil werken en zijn collega's op een fijne manier kan motiveren. Toch zijn er nog wel een aantal verbeterpunten voor Kamil bijvoorbeeld telefoongebruik onder werktijden, op tijd komen op het werk en zijn taalgebruik. Hier krijgt hij alle tijd en ruimte voor op zijn werkplek.
Flink gegroeid
Kamil heeft enorm kunnen groeien bij Ons Werk. Doordat hij veel afwisselend werk mocht doen (straten, tuinonderhoud, lassen, verhuizen), kreeg hij de kans om te ontdekken wat het best bij hem past. De vertrouwensband die hij met Piet en zijn collega's kreeg, maakte ook dat hij beter aan te spreken werd op zijn (verbale) gedrag. Waar hij bijvoorbeeld in het begin nog veel moeite had met op tijd komen, kreeg hij steeds meer besef van het nut van een goed dag-en nacht ritme.
De positieve manier van benaderen van Piet en zijn collega’s zonder druk te leggen op de kwetsbare Kamil, heeft hem enorm gesterkt.
Veel werkervaring
Toen Kamil eenmaal wist dat lassen het werk was wat hij het liefst deed, ging hij samen met Piet op zoek naar een werkervaringsplek bij een regulier bedrijf. Ondertussen had hij zijn lasdiploma kunnen behalen. Zo heeft hij bij Bonhof in Wilp-Achterhoek een hele fijne ervaring op mogen doen en ook via Basaris. Onlangs heeft hij bij De Cabinespecialist B.V. in Apeldoorn een proefperiode doorlopen en aansluitend een jaarcontract te pakken gekregen! Dat is zo verdiend!
Werkomgeving belangrijk
Kamil geeft aan dat hij zelf heeft gemerkt dat lassen wellicht hetgeen is wat hij uiteindelijk het liefst wil, maar dat hij nu ook weet dat de werkomgeving nog veel belangrijker is. Hij is dankbaar voor alle kansen die hij heeft gekregen en nu krijgt, en gaat beginnen met isoleer- en installatiewerkzaamheden. Piet onderstreept het belang van een goede samenwerking met Werkleerbedrijf Lucrato, Gemeente, en ambulante begeleiding, maar ook de begeleiding op andere leefgebieden. Door samen te kijken naar de juiste rust- werk- en privéomstandigheden kun je stappen maken. Kamil is hier een enorm mooi voorbeeld van!