Actueel
Ik en mijn steen zijn 1
Deze week had ik het genoegen om te spreken met Pierre Angelo (61), die zijn passie voor beeldhouwen heeft weten te verweven met zijn werk in de hout- en techniekwerkplaats van tavaris aan de Molenmakershoek. Al ruim een jaar beschouwt hij deze plek als een tweede thuis, mede door de warme sfeer en het wederzijdse respect dat heerst onder de aanwezigen.
Achter in de ruime werkplaats, waar verschillende rustige werkplekken zijn ingericht, beschikt Pierre Angelo over een eigen werkbank. Deze werkbank, speciaal voor hem vervaardigd door een vaardige collega, biedt hem de ruimte om zich volledig te focussen op zijn persoonlijke kunstprojecten.
Momenteel werkt hij aan een bijzonder beeld dat is geïnspireerd op zijn eigen verleden. Met dit kunstwerk wil hij anderen aanmoedigen om eveneens hun verleden onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan. Het beeld draagt krachtige woorden, weergegeven door letters die elk een diepere betekenis hebben:
V͎ ͎=͎ ͎V͎e͎r͎l͎e͎d͎e͎n͎ ͎ ͎
A͎ ͎=͎ ͎A͎c͎c͎e͎p͎t͎e͎r͎e͎n͎
V͎ ͎=͎ ͎V͎e͎r͎b͎i͎n͎d͎e͎n͎ ͎
V͎ ͎=͎ ͎V͎e͎r͎t͎r͎o͎u͎w͎e͎n͎ ͎
V͎ ͎=͎ ͎V͎o͎r͎m͎e͎n͎
"Het is een kunst om je verleden te accepteren, het te verbinden met het heden en het vertrouwen te hebben dat alles uiteindelijk op zijn plaats valt," vertelt Pierre Angelo.
Een van de belangrijkste doelen voor Pierre Angelo binnen het AWM-traject was om structuur in zijn week te krijgen. Inmiddels brengt hij 24 uur per week door in de werkplaats. Zijn droom? Ooit een eigen expositie organiseren, waar hij zijn kunstwerken kan delen met een groter publiek.
Het is prachtig om te zien hoe de werkplaats van tavaris een omgeving biedt waar je kunt werken aan projecten die echt bij je passen. Het vertrouwen dat je krijgt van zowel de collega's als de begeleiding is voelbaar, wat een belangrijke steun is in het creatieve proces en dus ook je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien wordt er actief meegedacht in mogelijkheden, waardoor de werkplek kan worden aangepast aan de individuele behoeften. Dit maakt het voor Pierre Angelo en anderen mogelijk om optimaal te werken en te groeien binnen hun eigen tempo en projecten.
Kristy, namens Centrum Apeldoorn Werkt Mee
De Groote Modderkolk
Bezoek aan De Groote Modderkolk; Waar Natuur en Zorg Samenkomen
Afgelopen week had ik het genoegen om een bezoek te brengen aan De Groote Modderkolk van DeSeizoenen B.V.
Dit open erf, gelegen in de idyllische omgeving van Loenen op de Veluwe, is een plek waar natuur en zorg op een bijzondere manier samenkomen.
Bij aankomst viel me direct de serene en uitnodigende sfeer op. De Groote Modderkolk is niet zomaar een zorgboerderij; het is een plek waar mensen samenkomen om te groeien en te bloeien. Hier vind je een prachtige moestuin, een gezellige theeschenkerij en een boerderijwinkel met allerlei heerlijke en ambachtelijke producten.
Of je nu een passie hebt voor het werken in het groen, de theeschenkerij, de bakkerij of creatieve- en naaiwerkzaamheden in het atelier, er is voor ieder wat wils. De werkplekken bieden niet alleen structuur en een prettige werkomgeving, maar ook een gevoel van rust en gezelligheid.
Een inspirerend gesprek met Amber: Gastvrouw bij Restaurant de Eetkamer
Onlangs had ik het genoegen om op de thee te komen bij Amber, een geweldige gastvrouw werkzaam in Restaurant de Eetkamer van Philadelphia. Amber is hier vorig jaar terechtgekomen na een oriënterend traject van Apeldoorn Werkt Mee en heeft haar plek helemaal gevonden.
Een uitdaging om te overwinnen
In 2017 kreeg Amber te maken met een ernstig ongeluk waarbij zij hersenletsel opliep. De diagnose hiervan liet jaren op zich wachten, wat leidde tot veel teleurstellingen. Voor het ongeluk was Amber bezig met een horeca-opleiding en deed ze al veel werkervaring op. Helaas waren door geheugenverlies en een verminderd energieniveau deze activiteiten niet meer mogelijk. "Wat er wel mogelijk was, was lange tijd niet duidelijk," vertelt Amber.
Een nieuw begin
In samenspraak met de gemeente en het UWV werd Amber begeleid naar het traject van Apeldoorn Werkt Mee. "Hier ben ik nog elke dag dankbaar voor," zegt ze. Amber straalt wanneer ze vertelt over haar werk bij De Eetkamer: "Het respect voor elkaar en de fijne begeleiding maken dat ik elke keer weer met onwijs veel plezier naar mijn werk ga."
Werken aan doelen en grenzen
Ondanks dat het emotioneel nog steeds zwaar is om te accepteren dat regulier werk (nog) niet haalbaar is, is Amber blij dat ze kan bijdragen en zichzelf kan zijn. Het afgelopen jaar heeft ze gewerkt aan het opbouwen van haar uren en het verkennen van haar grenzen, zodat ze die beter kan bewaken. "Dankzij de begeleiding van Fred en Michelle ten Tije en hun collega’s, heb ik enorme sprongen gemaakt," legt Amber uit. Inmiddels werkt ze drie dagen per week en durft ze steeds beter haar grenzen aan te geven.
Toekomstplannen
Op de vraag hoe ze haar toekomst ziet, antwoordt Amber: "Hoe ik mijn toekomst zie? Nou, ik zou hier mijn hele leven wel willen blijven. Uiteraard blijf ik wel werken aan mijn toekomstplannen en kan ik door middel van dit traject heel goed kijken waar mijn grenzen uiteindelijk liggen. Ik ben wel een echte gastvrouw, dus dat is wel de kant die ik op wil, maar ik moet ook accepteren dat door mijn NAH niet alles meer haalbaar is."
Een aanbeveling voor iedereen
Ik raad iedereen aan om een keer te genieten van een heerlijke high tea bij Amber en haar collega's in De Eetkamer. Het enthousiasme van de medewerkers en de fijne sfeer maken een bezoek absoluut de moeite waard.